Ev kadınına emeklilik günümüzde en sık tartışılan konuların başında geliyor. Peki çeşitli haber platformlarında zaman zaman gündemi meşgul gelen emeklilik şartları neler? İşte ayrıntılar.
Ev Kadınına Emeklilik Şartları Neler?
Birçok kişi tarafından merakla takip edilen konuların başında gelen ev kadınına emeklilik için bazı şartlar bulunuyor. Bu şartları iki grupta tabloda inceleyebilirsiniz.
Emeklilik Şartları | |
İsteğe bağlı sigorta kapsamına girerek emeklilik şartları | El işi yaparak bağkur kapsamında emeklilik şartları |
İsteğe Bağlı Sigorta Kapsamında Ev Kadınına Emeklilik
Günümüzde hanımlar kendi sigortalarını isteğe bağlı bir şekilde yatırarak emeklilik yaşları geldiğinde emekli olabiliyor. İsteğe bağlı olarak sigorta girişini yaptıran kadınlarda sigortalılık süresi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptıkları başvurunun kayıtlara geçmesiyle başlıyor. Bunun yanı sıra ev hanımlarının ödeyecekleri SGK prim tutarı için alt ve üst sınır bellidir. Buna göre asgari tutar brüt asgari ücret tutarının %32’si şeklindedir. Ödenebilecek olan maksimum sınır ise brüt asgari ücretin 6,5 katının %32’si olarak hesaplanır. Bu tutarların dağılımı ise şu şekildedir:
- %20’sine denk gelen bölümü yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası
- %12’sine denk gelen bölümü de genel sağlık sigortası
Ev hanımları isteğe bağlı sigorta yaptırdığında genel sağlık sigortası kapsamına girer ve devletin karşıladığı tüm sağlık hizmetlerinden de yararlanırlar. Böylece belirlenen süre şartını tamamladıklarında kuruma ev hanımı emeklilik başvurusu yaparak emekli olabilirler. Bu süre şartı 9 bin gündür. Ayrıca 61 yaş şartı da vardır.
El İşi Yaparak Sigortalılık ve Emeklilik
Ev kadınına emeklilik konusunda diğer bir yöntem de hanımların el işi üretim faaliyeti yapmalarıdır. Bu hanımlar evde üretim yapan kapsamında değerlendirilir. Bu sayede evden ek iş yapmak kapsamında vergi muaflığından yararlanabilir. Kanunen yapılan düzenlemeyle ev hanımı sigortası imkanından yararlanacak olan kadınların yapacakları işler sınıflandırılarak belirlenmiştir. Bu sınıflamaya göre; örtü, havlu, çorap, çarşaf, kilim, hazır turistik eşyalar, süpürge, sepet, tığ örgü işi yapma, çiçek, erişte, tarhana, mantı gibi çeşitli ürünlerin üretilmesi şartı vardır. Ayrıca bu ürünlerin üretildikten sonra olarak belirlenmiş olan bazı yerlerde satılması gerekiyor. Örneğin festival, panayır ya da kermeslerde ürün satmak buna örnek olabilir. E- ticaret de dahildir. El işi yaparak sigortalı olmak isteyen kadınlar öncelikle vergi dairesine başvurarak gelir vergisi mükellefi olmadığına ilişkin bir belge almalıdır. Sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak isteğe bağlı sigortalı olmak istediğini belirtmelidir. Gereken belgelerin kuruma teslimi sağlanmalıdır. Böylece Bağ-kur kapsamında sigortalılık başlar. Emeklilik için 9 bin gün SGK priminin tamamlaması gerekir.
Kimler Yararlanabilir?
Bu imkandan yararlanmak isteyen hanımları Sigortalılık sebebiyle aylık almayan kişiler olması gerekmektedir. Yani sabah bir yerde çalışarak akşam 8'den sonra evden ek iş yapanlar bu gruba dahil değildir. Bunu yanı sıra 18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan hanımların bu olanağı olduğunu hatırlatmak isteriz. El işi yaparak ev kadınına emeklilik kapsamından faydalanmak isteyen hanımların ise vergiden muaf olduğuna dair belgeyi ibraz etmeleri gerekir. https://www.youtube.com/watch?v=QhkZbdUzAeY
Sık Sorulan Sorular
Konu ile ilgili olarak sık sorulanlara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 - Torba Yasada Ev Hanımlarına Emeklilik Var mı?
Kendine ait aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacağı torba yasada yer almıştı. Bu sayede ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak.
2 - Çalışmayan Ev Hanımlarına Maaş Veriliyor mu?
Zaman zaman gündeme gelen bu konuyla ilgili Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan sevindirici bir haber geldi. Meclis tarafından onaylanan kararla birlikte, çalışmayan ev hanımlarına destek ödemesi yapılacak. En kısa zamanda bunun hayata geçirilmesi bekleniyor.
3 - Ev Hanımı SGK Primi Ne Kadar 2024?
En düşük prim 6.399 TL en yüksek prim ise 48.005 TL olarak belirlenmiştir.
4 - Ev Hanımlarına Emeklilik Toplu Ödeme Ne Kadar?
Bu konuda en doğru bilgiyi SGK’dan edinebilirsiniz. Hiç sigortalı olmayan ile çok az bile sigortası olan kadının ödemesi aynı olmayacaktır.
5 - 25 Yıllık Ev Hanımlarına Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
E- devlet üzerinden veya SGK aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz.
6 - Kadın En Erken Nasıl Emekli Olur?
Kadınlarda erken emeklilik şartları kapsamında normal emeklilik şartları dışında bulunan kadınlar 4500 gün ile emekliliğe hak kazanabilirler. 58 yaş şartını tamamlayan kadınlar 20 yıllık sigortalı ve 4500 prim gününü doldurmuş ise kısmi emekli olmaya hak kazanırlar.