Gece uykudan uyanıp kusmak kişilerin günlük hayatlarını oldukça zorlaştırır. Gece uyku sırasında gelen kusma hissi ve gece uykudan uyanıp kusmak neden olur? Önemli olan bulantıya neden olan kaynağı bulmaktır. Daha sonra buna önlemler alınabilir.
Gece Uykudan Uyanıp Kusmak Sebepleri Neler Olabilir?
Gece uykudan kusarak uyanmak pek çok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden mutlaka doktora görünmek gerekir. Ancak genel olarak uykuda kusmak nedenleri şu şekildedir:
1 - Midede yaşanan problemler | Şişkinlik, reflü, mide asidi, hazımsızlık, midenin yanması, midede ülser olması kusmaya neden olabilir. Bu yüzden mide yanmasına ne iyi gelir araştırılabilir. |
2 - Gebelik | Gece uykudan uyanıp kusmak konusunda hamilelik de oldukça etkili bir sebeptir. |
3 - İshal | Özellikle sindirim sisteminde yaşanan bazı enfeksiyonlar gece uykudan uyanıp kusmak sorununa sebep olabilir. |
4 - Stres | Hayatta yaşanılan aşırı üzüntü, sıkıntı, endişeler gece uykudan uyanıp kusmak hissi verebilir. |
5 - Alkol | Gece aşırı derecede alkol tüketilmesi de gece uykudan uyanıp kusmak sebeplerinden biridir. |
6 - İlaç kullanımı | Kişinin kullandığı ilaçlar, eğer mide hassasiyeti olan biriyse midesine dokunmuş olabilir. Özellikle kemoterapi sırasında kullanılan ilaçlar buna sebep olabilir. |
7 - Virüs ve bakteriler | Bazen besinlerden kaynaklanan sebeplerle gıda zehirlenmesi yaşanabilir. Gece uykuda kusmak bundan da olabilir. |
8 - Ağrılı durumlar | Böbrek taşı, pankreatit ya da safra kesesi taşları gibi yaşanan yoğun ağrılar bulantı hissi vereceğinden gece uykudan uyanıp kusmak sorununa sebep olabilir. |
9 - Yiyecekler | Yağ oranı yüksek, baharatı bol ya da vücuda alerjisi olan bir yiyeceği tüketmek mide bulantısına sebep olabilir. |
Mide bulantısı çoğu zaman kişiler tarafından çok ciddiye alınmıyor. Ancak bazen ciddi problemlerden kaynaklandığını unutmamak gerekir. Bu sebeple gece uykudan uyanıp kusmak davranışına kadar varan mide bulantılarını göz ardı etmemek gerekir.
1 – Mide Bulantısı Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır?
Mide bulantısı ve kusma davranışı tıbbi yardım alınması gereken hastalıklar içerisindedir. Özellikle bazı belirtiler mide bulantısına eşlik ediyorsa mutlaka sağlık kurumuna gidilmesi gerekir. O belirtiler şunlardır:
- Göğüste ağrı
- Çenede hissedilen ağrı
- Yoğun yaşanan baş ağrısı
- Terlemek
- Sol kolun ağrıması
- Boyun tutulması
- Nefes almakta güçlük çekmek
- Bilinçte yaşanan değişiklik
- Ensede sertlik
- Zehirli madde yutmak ya da solumak
- Yoğun karın ağrısı ve kramp
- Ateşin yüksek olması
- İdrarda değişiklik
- Baş dönmesi
2 – Mide Bulantısını Azaltmanın Yolları Nelerdir?
Öncelikle mide bulantısının kaynağını bulmak gerekir. Reflüden kaynaklanan bulantıya ve gece uykudan uyanıp kusmak sorununa ilaç iyi gelebilir. Baş ağrısı ve migren için ağrı kesici ilaç faydalı olabilir. Hareket hastalığı olanlar için arabanın ön koltuğunda yer almak bulantıyı engeller. Baharatı yüksek ve yağlı yiyecekler tüketmemek gece uykudan uyanıp kusmak davranışını ortadan kaldırabilir. Protein değeri yüksek olan yiyecekler mide hareketlerini normalleştirdiğinden, protein içeren besinler tüketilebilir.
Bunun yanında düz yatmak da reflüyü artırdığı için gece uykudan uyanıp kusmak sorununa sebep olabilir. Bu sebeple mideyi sıkmamak, fazla hareket etmemek, karnı sıkıştıracak hareketlerden kaçınmak gerekir. Enseye serin kompres uygulanabilir. Temiz hava ve burundan derin nefes almak da mide bulantısına iyi gelir. Papatya çayı, limon suyu, zencefil, nane çayı tüketilebilir. Vücutta belirli bölgelere, örneğin bileğin iç kısmına baskı uygulamak mide bulantısına iyi gelebilir.
3 – Gece Uykudan Uyanıp Kusmak Periodik Kusma Sendromu Belirtisi Olabilir mi?
Periodik kusma sendromu, belirli bir sebep olmadan günler boyu kusma ataklarının görülmesi olarak tanımlanabilir. Bu sendromda kusma atakları birbirine çok benzer, genelde aynı zamanda başlar ve şiddeti aynı şekilde sürer. Belirtileri arasında gece ya da sabah erken vakitlerde başlaması görülür. Bazı kişilerde 1 ile 4 gün arasında görülürken bazılarında ise 10 güne kadar sürebilir. Periodik kusma sendromunun migren ile bir ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Tedavi yöntemleri arasında kesin bir çözüm bulunmamaktadır. Dinlenmek ve kusmayı önleyici ilaç kullanılabilir. Gece uykudan uyanıp kusmak ve bulantı çok fazla ise sıvı kaybı yaşanacağından damardan sıvılarla hastanın beslenmesi sağlanmalıdır. İştah düzeldiğinde tekrar katı gıdalar ile beslenmeye devam edilmelidir.
4 – Çocuğun Uykudan Uyanıp Kusması Konusunda Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuğun gece uykuda kusması ne zaman tehlikeli olur? Önemli olan diğer belirtilere bakmaktır. Bu yüzden çocuk doktor kontrolünde bir muayeneden geçirilmeli ve gereken tetkikleri yapılmalıdır. Çocukta ani kusmalar neden olur sorusuna verilen cevap bunun bağırsakta yaşanan sorunlar veya enfeksiyonlardan kaynaklı olabileceğidir. Yenidoğan bir bebekte idrar yolunda bir enfeksiyon olup olmadığına, reflü olup olmadığına ve kusmanın ateşli olup olmadığına dikkat edilir. Bunun yanında bebekte metabolik bir hastalığın mevcut olup olmadığına bakılmalıdır. Kakasının kanlı olup olmadığı da oldukça önemli bir faktördür.
Fışkırır Tarzda Kusmak Neyin Belirtisi Olabilir?
Önceden bulantı olmadan ve ağızdan birden gelen kusmalar fışkıran kusmalardır. Fışkırır tarzda kusmaya sebep olan kafa içi basıncın artmasıdır. Bunlar beyin kanaması ya da tümörü kaynaklı olabilir. Aşırı alkol alındıysa da bu tarz bir gece uykudan uyanıp kusmak meydana gelebilir. Pilor stenozu denilen mide çıkış darlığı da kusmanın fışkırarak olmasına sebep olabilir. Bebeklerde görülen fışkırır tarzda kusma, ebeveynlerini tedirgin edebilir. Yenidoğan bebeklerde görülen bu tarz kusmalar, sindirim sisteminde yaşanan bir sorunla ilgili olabilir. Bağırsak bölümlerinin yeterince gelişmemesi buna sebep olabilir. Bu gibi durumlarda acil müdahale edilmesi gerekir. Bunun dışında 1 yaşa kadar yaşanan bu tarz kusmalar genellikle psikolojik olabilir.
Ateşsiz Kusmak Önemli Bir Durum Olabilir mi?
Kusma sorununa yüksek ateş eşlik ettiği takdirde doktordan yardım alınmalıdır. Ancak yine de çocuklardaki kusma bir günden daha fazla sürerse doktora danışılması gereken bir durumdur. Çocuğum kusuyor ama ateşi yok Kadınlar Kulubü sitesinde de merak edilen bir konudur. Ateş olmadan gece uykudan uyanıp kusmak; üşütme, alerji, reflü gibi hastalıklardan dolayı meydana gelebilir.