Diyet yaparken sağlıklı ve besleyici besinleri tercih etmek önemlidir. Ispanak, düşük kalorili olmasının yanı sıra birçok vitamin ve mineral içeriğiyle de dikkat çeker. Özellikle diyet listesine eklenmesi gereken bir sebze olan ıspanak, ıspanak çorbası olarak tüketildiğinde hem doyurucu hem de metabolizmayı hızlandırıcı özelliklere sahiptir. İşte size pratik bir tarif ve zayıflamaya destek olacak etkileriyle ilgili detaylar!
Salatalık Diyeti Listesi
Bol su içeren en düşük kaloriye sahip besinlerden biri olan salatalık diyet yaparken yenilmesi oldukça faydalı. 1 adet orta boy salatalık sadece 12 kaloridir. A, C, E, K vitaminleri, potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, çinko ve fosfor mineralleri bulunan salatalık çiğ olarak tüketilir. Uzmanlar kabukları soyulmadan tüketilmesinin daha fazla lif alınabilmesi açısından önemli olduğunu belirtiyor.
İdrar torbası ve kalın bağırsakları çalıştıran salatalık sayesinde kolaylıkla ödem atabilirsiniz. Kabızlığı engeller, böbrekleri çalıştırarak toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olur. İçerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmanızı sağlar. Özellikle selülidi olan bayanların bolca tüketmesi gereken bir besindir. Ayrıca kanın temizlenmesini sağlayan salatalık ile toksinlerden daha hızlı kurtulmak için günde bir bardak salatalık suyu içebilirsiniz.
Salatalığın Zayıflamaya Etkisi
%90'ı su olan salatalık güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Vücutta depolanmış yağların parçalanarak vücuttan atılmasına yardımcı olur. Düşük kalorisi ile her öğünde rahatlıkla tüketebileceğiniz salatalık sizi uzun süre tok tutar. Kan şekerinizi dengeleyerek tatlı krizlerini önleyen bu besin aynı zamanda idrar söktürücü özelliğe sahip. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak ödem atmanızı kolaylaştırır. Vücudunuzda oluşan şişkinliklerin hızla giderilmesini sağlar. Toksinlerden arınarak hücrelerin yenilenmesini sağlar. Metabolizmayı hızlandırarak kısa sürede kilo verebilmenize yardımcı olur. Aynı zamanda içinde bulunan tartarat asit sayesinde aldığınız karbonhidratlar yağa dönüşmez. Diyet boyunca kendinizi enerjik ve zinde hissedersiniz.
Salatalık Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Yemek yerken yanında hiçbir sıvı tüketmeyin. Yemeklerden 1 sat sonra çay ya da taze sıkılmış meyve suyu tüketilebilir.
- Yemek yeme sürenizi uzatın. Normalde yediğiniz süreden daha uzun süre sofrada kalabilirsiniz. Aldığınız porsiyonları küçültün. Küçük lokmalar halinde her bir lokmayı iyice çiğneyerek yiyin. Böylece hem besinlerden aldığınız kalorileri daha kolay yakabilir hem de şişkinlik ve gaz oluşumunu önleyebilirsiniz.
- Her öğünden 15 dakika önce metabolizmayı hızlandırıcı yeşil çay, çubuk tarçın, zencefil ve nane karışımını içebilirsiniz. Daha az yemenizi sağlayan bu karışım sayesinde uzun süre kendinizi tok hissedebilirsiniz.
- Yağlı kızartmalar, unlu hamur işleri, nişastalı besinler, beyaz kristal şeker, şerbetli tatlılar, tuzlu besinler, alkol, gazlı içecekler, hazır meyve suları, enerji içecekleri ve tatlandırıcılar kesinlikle diyet programı boyunca tüketilmemelidir. Şeker oranı yüksek hazır pekmez, marmelat ve reçel kullanılmamalı. Süt çikolata yerine bitter çikolata az miktarda yenilebilir. Tuzlu zeytin ve peynir yenilmemeli. Tuzsuz lor kullanılabilir.
- Acı yeşil ve kırmızı biber, pul biber, zencefil, zerdeçal, kekik, ada çayı, tarçın, limon ve elma sirkesini yemeklerde daha fazla kullanmaya özen gösterin. Metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenizi sağlar.
- Duşunuzu önce sıcak sonra soğuk suyla alın. Böylece kan dolaşımınız hızlanacak ve daha kolay kilo verebileceksiniz. Duş alırken limon yağı ile vücudunuza masaj yapmak fazlalıklardan kurtulmanızı hızlandıracaktır.
Salatalık Diyeti Listesi
GÜN
Sabah
Su ( 1 bardak )
Yulaf ( 4 yemek kaşığı )
Yoğurt ( 1 kase )
Kuru incir ( 2 adet )
Ara Öğün
Salatalık ( 2 adet )
Su ( Yarım litre )
Öğle
Cacık ( 1 kase )
Salatalık ( 4 adet )
Çavdar ekmeği ( 1 dilim )
Ara Öğün
Salatalık ( 1 adet )
Kivi ( 2 adet )
Su ( Yarım litre )
Akşam
Salatalık ( 4 adet )
Domares ( 1 adet )
Roka
Mozzarella peyniri ( 2 dilim )
Çavdar ekmeği ( 1 dilim )- GÜN
Sabah
Ballı ve limonlu su ( 1 bardak )
Dil peyniri ( 2 dilim )
Salatalık ( 2 adet )
Öğle
Haşlama kabak ( 1 tabak )
Çavdar ekmeği ( 1 dilim )
Akşam
Haşlanmış yumurta ( 1 adet )
Salatalık ( 2 adet )
Biber ( 2 adet )- GÜN
Sabah
Ballı ve limonlu su ( 1 bardak )
Peynir ( 2 dilim )
Çavdar ekmeği ( 1 dilim )
Ara Öğün
Salatalık ( 2 adet )
Öğle
Haşlama kabak ( 1 tabak )
Çavdar ekmeği ( 1 dilim )
Akşam
Cacık ( 1 kase )
Ceviz ( 2 adet )
Ara Öğün
Salatalık ( 2 adet )
İlginizi Çekebilir: 5 Adımda Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?